Elektromarine uw partner in scheepsinstallaties & bootonderhoud

Expert in elektrisch varen

Alles voor elektrisch varen: ontwerpen, (om)bouwen en producten

Gemeentes moedigen elektrisch varen aan om de watersport te verduurzamen. Wilt u ook overstappen naar elektrisch varen? Dan bent u bij ElektroMarine aan het juiste adres! We zijn zeer ervaren in het ombouwen van boten met een diesel- of benzinemotor naar een elektrische aandrijving.

Wij beginnen natuurlijk met een intakegesprek, zodat we kunnen beoordelen welke elektrische aandrijving het beste past bij uw wensen en uw boot. Daarna verzorgen wij het hele traject, zodat u snel zorgenloos kunt gaan genieten van elektrisch varen.

De voordelen van elektrisch varen

  • Op steeds meer plekken in binnen- en buitenland krijgen vaartuigen met verbrandingsmotoren allerlei restricties opgelegd. U kunt in de toekomst op steeds minder plaatsen terecht, met name voor het aanleggen in steden en toeristische dorpen. Stap daarom op tijd over op elektrisch varen.

Wij gebruiken het topmerk VETUS

Elektromarine gebruikt kwaliteitsproducten van VETUS bij het aanleggen van elektrische bootinstallaties en het (om)bouwen van dieselboten naar elektrisch aangedreven boten. De elektrische VETUS-motoren zijn geschikt voor allerlei typen boten: sloepen, zeilboten, motorboten, narrow boats, et cetera.

Met een unieke alles-in-één oplossing biedt VETUS een totaalpakket bestaande uit vijf onderdelen: voortstuwing, bediening, energiebewaking, energie-opslag en energietoevoer. Binnen deze vijf onderdelen kunt u een selectie maken en kiezen voor diverse combinaties. 

De unieke voordelen van het VETUS elektrische voortstuwingssysteem

Het VETUS systeem voor elektrisch varen is compact, compleet, zeer efficiënt, plug & play en geschikt voor zowel nieuwe als bestaande schepen.

Krachtig accelereren en afremmen

Met de VETUS bootaandrijving accelereert uw elektrische boot sneller én krachtiger dan met een dieselmotor. Ook afremmen gaat snel: met het Active Electric Braking systeem brengt u de boot binnen één bootlengte tot stilstand. U heeft hiermee de volledige controle over uw boot en geniet van de voordelen van een elektromotor met een hoog koppel.

Slimme waterkoeling

Dankzij de slim toegepaste waterkoeling haalt u het maximale vermogen uit de motor en de maximale actieradius uit de accu’s. Met het controlepaneel kunt u het energieniveau bijhouden en met het juiste accupakket kunt u zonder problemen de hele dag varen.

Actieve accubescherming

De accubeschermingsfunctie van de VETUS elektromotor voorkomt overbelasting van het accupakket. De Motor Controller monitort de accubank actief op basis van spanning en stroomverbruik. Zo kan de accubank niet ontladen tot onder de gespecificeerde spanning.

Boosted Battery Charge

Met de Boosted Battery Charge functie gebruikt u eenvoudig een reguliere 24 VDC oplader om het 48 VDC accupakket van de voortstuwing op te laden. We kunnen dan bovendien de aandrijving op een eenvoudige manier in een bestaand 24 VDC elektrisch boordnet opnemen.

De kosten van elektrisch varen

Natuurlijk zijn aan de overstap naar elektrisch varen kosten verbonden. Maar na deze eenmalige investering gaat u flink besparen. U hoeft bijvoorbeeld geen pakkingen, lucht- of brandstoffilters te vervangen, geen olie te verversen en geen carburateur te reinigen. Dat betekent minder uitval en minder onderhoudskosten. En omdat u ook geen brandstofkosten heeft, zijn de gebruikskosten van een elektrische boot beduidend lager.

De totaalinvestering is vergelijkbaar met die van een 10 tot 20 pk brandstofmotor. De verbruikskosten voor een brandstofmotor zijn ongeveer 15 euro per dag, maar bij een elektromotor zijn die minder dan een euro! U bespaart ook op de onderhoudskosten. Doordat er geen motoronderhoud nodig is bespaart u alleen daarop al honderden euro’s per jaar. En met zonnestroom van eigen zonnepanelen lopen de besparingen nog verder op. 

Enkele projecten in beeld

Om een idee te krijgen van hoe het ombouwen van een brandstofboot naar een elektrische boot in zijn werk gaat hebben we twee van onze projecten in beeld gebracht. Klik op de thumbnails voor grote afbeeldingen.

Meer weten over elektrisch varen en het ombouwen van uw boot?

Neem vrijblijvend contact op om uw wensen te bespreken.